Mijn tuin

Ontwerp en uitvoering door Michael van den Hove

Veel inspiratie haal ik uit planten. Planten staan nooit stil in hun ontwikkeling en weten ieder jaar weer te verrassen. Daarom staat mijn tuin vol met diverse prachtige planten, waarvan ik elk seizoen kan genieten en waarbij ik elke dag weer nieuwe inspiratie krijg.

De tuin heeft de afgelopen 3 jaar een ware metamorfose ondergaan. De saaie tuin met gras, stoeptegels en grind is omgevormd tot een levendige, kleurrijke plantentuin, waarbij de meeste materialen zijn hergebruikt. Op een overkapping boven de vlonder na is de aanleg klaar en kan de natuur haar werk doen.

Elementen

Het voordeel van het aanpakken van je eigen tuin is dat je er geen ontwerp van hoeft te maken en dagelijks nieuwe ideeën kunt toepassen. Toch is er van tevoren weldegelijk een plan uitgewerkt.
De tuin moest een aantal elementen bevatten. Een hoofdterras, een loungehoek met overkapping, een volière, een vijver, een plantenborder en een moestuin. Deze hebben uiteindelijk allemaal een plaatsje gekregen in de tuin, al is het loungegedeelte nog niet helemaal klaar.

Omdat de kosten beperkt moesten blijven is in eerste instantie uitgegaan van zoveel mogelijk hergebruik van materialen. De stoeptegels zijn dan ook allemaal hergebruikt. Deels door ze om te draaien en opnieuw te bestraten en deels door ze kapot te slaan en er 2 muurtjes van te metselen. Ook het grind is in de vorm van een organisch gevormd paadje weer teruggekomen in de tuin.
Twee grote kostenposten bleven onvermijdelijk, namelijk: hout en vijverbenodigdheden. De planten zijn door de jaren heen verzameld en de bomen stonden er al.

De grond die was vrijgekomen bij het uitgraven van de vijver is gebruikt om een verhoogde moestuin mee aan te leggen. Zo hoefde er geen grond te worden afgevoerd. Samen met de muurtjes van gebroken stoeptegels en de verhoogde vlonder over de vijver zorgt de verhoogde moestuin voor wat niveauverschil in de tuin. Ook is er een zitvlonder om een boom gemaakt, die de beleving van de tuin verhoogd en ook duidelijk richting aan de ontwerplijnen geeft.

Aardbeien uit eigen tuin

In verhoogde groententuin geven de rode aardbeien een mooi contrast met het licht blauwe en donker bruine geverfde hout.

Plek voor de afvalbakken

De afvalbakken hebben een eigen plekje gekregen. Hier opgefleurd met een grootbloemige bosrank. Er groeit ook nog klimop door het hek.

Volière

De volière is deels gebeitst en voor een deel behandeld met krijtverf. Deze eigentijdse 'look' past goed bij de stoeptegels.

Splitsing

Er zijn 2 manieren om bij de loungevlonder te komen. Met een bruggetje over de vijver, of via het hoofdpad langs de moestuin.

Net aangeplant

Een tuin die het moet hebben van de planten ziet er in het begin nog wat saai uit. Enkele buxusbollen geven de tuin al meteen wat body.

Bovenaanzicht

Van bovenaf zijn de lijnen van de tuin goed te herkennen. Er is gekozen voor een contrast tussen organische en rechte lijnen.

De voortuin

De voortuin was na de verhuizing meteen als eerste aan de beurt. Deze was volledig verhard met degelijke betonklinkers. Geen fraai aanzicht natuurlijk en in een tijd waarin het bergen van hemelwater als prioriteit wordt gesteld door de regering hebben de klinkers plaatsgemaakt voor planten.

Een deel van de klinkers is nog terug te vinden in de bestrating en de gemetselde plantenbakken. De houten rand van de bakken komt overeen met de lichtblauwe rand in de achtertuin.
Om al meteen wat hoogte in de voortuin te hebben is er voor gekozen om een pergola te plaatsen. Door het hout net als achter donker te beitsen is de pergola niet zo nadrukkelijk aanwezig. Het wachten is nu tot de sierdruif de hoogte in gaat en de pergola helemaal in het groen zet, met in het najaar een mooie herftkleur.

Straatbeeld

Er is voor gekozen om het taxushaagje een meter terug van het trottoir te houden. Zo is er geen duidelijke afscheiding.

Groene oase

Na een jaar zijn de planten al behoorlijk aangegroeid en voorzien van talrijke bloemen. Het begint al ergens op te lijken.